Kremlologi och Churchill

Medvedev är på väg ut eftersom Guriev flyttat till Paris. Kudrin kanske kommer tillbaka som premiärminister, eller också kan Sjojgu som efterträdde Serdjukov som försvarsminister bli premiärminister. Serdjukov fick gå för att han var impopulär hos generalerna, för att han var korrupt, eller för att han försökte reformera armén men korruptionen inom försvar och försvarsindustri fick honom på fall.*

Enade Rysslands och Putins svar på Alistair Campbell och Peter Mandelson, Vladislav Surkov, har fått lämna såväl presidentens stab som posten som vice premiärminister.
Hökar vinner över liberaler, ekonomisk realism förlorar mot populism.
Fem dumaledamöter från Enade Ryssland lämnade sina poster i mars efter att bloggare (Zajakin i Spanien och Navalny i Ryssland) offentliggjort att de har oredovisade egendomar i Kanada och i Miami, tre andra (Malkin, Kerimov och Klishas) skulle enligt The Moscow Times i mars i år, komma att lämna duman efter att en lag som förbjuder dumaledamöter att ha konton utomlands trätt i kraft. Flera dumaledamöter, inte bara från Enade Ryssland, har anklagats för att ha plagierat akademiska avhandlingar.
Om Putin kommer att gifta om sig med Alina Kabajeva är oklart, enligt viss rapportering har det redan skett, eller kanske inte, andra rapporter låter förmäla att det skulle vara politiskt opassande och därför omöjligt, även om han, enligt återigen andra rapporter, redan har två barn med Kabajeva.

Mottagaren av årets Anna Politkovskaja-pris som delas ut av Publicistklubben, journalisten Michail Afanasiev, har misshandlats av okända och av poliser, han har åtalats för sin rapportering om maktmissbruk och rättsskandaler. Rättsosäkerheten inte bara för journalister utan för alla, är en av flera orsaker till att han enligt SvD:s reporter Jan Blomgren ”menar att det bara är en tidsfråga innan raseriet mot Putins styre mynnar ut i ett folkligt uppror”.

Rapporteringen från Ryssland är måhända en spegelbild av ryskt politiskt klimat fyllt av rykten, verkliga och inbillade konspirationer, verklig rättsröta och verklig fattigdom i breda lager, och till det förhoppningar om att en (annan) ledare ska ställa allt till rätta.
Anna-Lena Laurén, SvD:s förträffliga Rysslandskorrespondent, är en av mina källor till vad jag vet om Ryssland och rysk politik.
I en artikel från 13 maj med rubriken ”Medelklassen i Moskva besatt av mammon”, beskriver hon rysk medelklass sådan den lever i Moskva – ”Allt ska slösas omedelbart – på saker, resor, upplevelser.”

Är det inte medelklassen som annars beskrivs som den som kommer att tröttna på och få bort Putin, hans klan och korrupta underhuggare i Moskva, S:t Petersburg och alla provinser? Som kommer att införa en liberal demokrati och ett Ryssland som går att lita på i Arktis och överallt?

För övrigt är jag inte missbelåten med att Andreas Cervenka i sin lördagskrönika 1 juni 2013 refererade till Mark Hollingsworths och Stewart Lansleys bok ”Londongrad – from Russia with cash” som nämndes i min blogg 29 december 2012. Cervenkas ingång är en annan än min, han skriver om tvångsmässig överkonsumtion hos de superrika och vad den inneburit och kan innebära. ”Studiebesök i stormens öga” är rubriken. Läs den gärna.

Det är inte lätt att försöka följa rysk politik och utvecklingen i Ryssland. Och det är inte bara jag som tycker att det är svårt:

Tillåt mig citera Winston Churchill från ett tal i oktober 1939:

”I cannot forecast to you the action of Russia. It is a riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma; but perhaps there is a key. That key is Russian national interest.”

*Enligt uppgift kostar alla ryska försvarsprojekt minst tre gånger så mycket som beräknat, på grund av korruptionen.
En tidigare officer i svenska försvaret sade en gång, lite obetänksamt kanske, att alla projektkostnader i Sveriges försvar måste multipliceras med pi (3,14) för att visa den slutliga kostnaden. Men det beror på dåliga mattekunskaper får jag tro, inte på korruption som anges vara orsaken för att rysk försvarsmateriel blir tre gånger så dyr som beräknat.
Den som orkar kan kolla om det gäller även kostnaden för Prio, detta datasystem som skulle göra alla andra system onödiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *