Glädjande i gatubilden, ett varningens ord. Och Wildstyle

Se där ett elskåp! Och inte vilket elskåp som helst, det är maskerat. Till höghus.

Så glad man blir när man gör en ny upptäckt i gatubilden. Elskåpet/höghuset finns i Påvel Snickares gränd i Uppsala, granne med den stora muralmålningen med Pelle och Maja, och flera garageportar med äldre men inte ett dugg tråkigare målningar.
Ett kvarter ner längs Dragarbrunnsgatan väntar ännu ett dekorerat elskåp – målningen ser lite skavd ut, som om den varit med ett tag. Kanske har jag varit ouppmärksam tidigare. Men det gör den inte ointressantare, sannerligen inte.

Konst är värd en stunds eftertanke.
Ett elskåp på Drottninggatan bar den här texten under några år. Bilden togs 2016. Nu är texten borttagen men döden på Medelhavet är ännu en fasaväckande realitet.

När detta budskap försvann är oklart, men om Medelhavets botten skrev Carsten Jensen apropå koranbränningar:
”Den yttersta högern rustar upp dessa år och om de vinner i Europa, som de har gjort i Polen, Ungern, Sverige, Finland och Italien, kan vi vara säkra på en sak. Då blir koranbränningarna symboler för nationell samling, och kontinentens drygt 25 miljoner muslimer kan förbereda sig på en folkvandring. Det går att segla åt båda hållen över Medelhavet, och de nya högerregeringarna ställer gärna en hel armada av sjunkfärdiga skorvar till förfogande. Det finns gott om plats på Medelhavets botten.”
Carsten Jensen, DN 10 augusti 2023, översättning Björn Wiman. Läs gärna hela Jensens artikel som han avslutar:
”Det är inte en Muhammedkris nummer 2 vi står inför. Det är en kris för demokratin vi befinner oss mitt i. För det är demokratin som bokbrännarna sätter eld på.

I Enköping är det högtryckstvättare som på kommunens uppdrag tagit bort okontroversiella väggmålningar. (Lägg märke till o-et!)
Hur många kommer ihåg målningarna vid järnvägsviadukten på Fjärdhundragatan? Målningarna som gjorts av elever vid Westerlundska gymnasiet (det var inte S:t Ilianskolan, korrigerat 5/9-23) under ledning av deras bildlärare Erik Beckeld?
Nu är där bara gråtråkigt, som vilken betongvägg som helst.
Då, före högtryckstvätten, fanns det Enköpingsmotiv på betongen. Vårfrukyrkan, Westerlundska gården och några till. Detta var en av målningarna:

Samma högtryckstvätt och samma kommunala beställning såg till att gång- och cykelvägstunneln under järnvägen som förbinder Fanna med Stenvreten blev ett gråtöcken. Målningarna som fanns där tidigare var (också) beställda och betalade av kommunen och utförda av känd gatukonstkonstnär.
Före högtryckstvätten såg den som lämnade Fanna detta:

Klickar ni på länken nedan får ni se ytterligare ett exempel på street art/graffiti som högtryckstvätt tagit bort.
https://lottasallehanda.eu/wp-content/uploads/2021/03/fisk-768×576.jpg

Fina fisken fanns i järnvägsviadukten på Österleden. Länken till blogginlägg med fisken är:
https://lottasallehanda.eu/2021/03/24/dodskallar-och-annat-kreativt/

Visst kluddas vackra målningar ner med taggar och annat. Men renovera dem då!
Gå inte kluddarnas ärenden och förstör det som faktiskt bidrar till en roligare stad.

För gatukonstnärerna ger inte upp. Se det mindre figurativa men ändå vackra exemplet här, på plats som det förhoppningsvis tar tid att spåra. Vem vill inte veta vägen till Nangijala? (skevheten i texten beror på misspass av två bilder, oförmågan är min):

Den här krumeluren glädjer på annat ställe i staden. Är det måhända en parafras på de hällristningar som finns runt om i kommunen?

Avslutningsvis vill jag rekommendera alla vänner av street art att besöka galleriet WILDSTYLE i korsningen Kyrkogårdsgatan-S:t Johannesgatan i Uppsala. Dit kommer inte bara svenska konstnärer och ställer ut målningar, fotografier, affischer … allt grundat i street art/muralmålningar och de olika stilar de representerar.

Kolla in Wildstyle’s hemsida för öppettider och aktuella och kommande utställningar:
https://wildstyle.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *