Mors dag – och Bradley Mannings

I dag 26 maj är det Mors dag. Och Bradley Mannings – i  Raoul Wallenberg-kalendern 2013.
Mors dag är vackert tänkt men mest inriktad på konsumtion. Blommor, choklad, hjärtformade smycken och mer eller mindre rejäla nattlinnen verkar vara populära presentförslag.

Raoul Wallenberg-kalendern ges ut av Forum för levande historia. En hjältekalender kallar överintendenten Eskil Franck den för i sitt förord. En hjälte namnges för varje dag på året, människor som trotsat ondskan, bjudit motstånd och kämpat för det goda.
”Många fler kan genom sina handlingar vara ledstjärnor för oss och inspirera till modiga handlingar” skriver Eskil Franck.

Bradley Manning avslöjade krigsbrott begångna av amerikanska soldater i Irak. Han försåg Wikileaks med material som sedan spreds över världen. Filmen Collateral Murder var ett av de mest uppmärksammade, filmen där soldater från en helikopter skjuter åtta civila till döds på en gata i Bagdad 2007. Manning hade en cahttkontakt han fått förtroende för, men denne avslöjade honom och Manning greps 26 maj 2010. Han satt länge fängslad och isolerad under förhållanden som gjorde att såväl Amnesty som FN:s sändebud mot tortyr protesterade.
Rättegången mot honom har flera gånger skjutits upp.

Åklagarsidan vill få Manning fälld för spioneri, döms han blir straffet livstids fängelse utan chans till benådning.

Det är sjätte gången under Obamas regim som spionakten använts mot människor som läckt hemligstämplad information, enligt vissa uppgifter är det flera gånger än sammantaget under de tidigare snart hundra år som gått sedan akten infördes 1917. Whistleblowing är inget som uppmuntras. Senast var det journalister på AP som fick sina telefonsamtal spårade.

Bradley Manning ska ha sagt om videon från skjutorgien i Bagdad 2007 att ”den mest alarmerande aspekten med videon var den lustfyllda blodtörst de verkade ha”.

Soldater som tränats för att lösa en uppgift, bekämpa fiender, och hamnar i en situation som påminner om dataspel (som används i soldatutbildningar), går det kanske att förstå om de förgår sig. Vad som är totalt obegripligt är civila tjänstemäns, administrationens, blodtörst när det gäller Bradley Manning.

I New York Times ska Mannings motiv till läckan ha ifrågasatts, hade han ”rätt” motiv eller var han bara en homosexuell, mentalt instabil anarkist med romantiska åsikter om hackers? Enligt uppgift ska NYT ha erbjudits materialet innan Manning vände sig till Wikileaks.

Bradley Mannings mål var inte att få en egen dag i en hjältekalender.
Han fann det bara vara vedervärdigt att amerikanska soldater lustmördade irakiska civila.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *