Fredrik Reinfeldt -93 och Försäkringskassan -14

”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras.”
Skrev Fredrik Reinfeldt i Det sovande folket 1993 (s 110)

I mars 2014 skrev Metro under rubriken ”Expert: hundratals felbedöms av FK”. Det handlar om Försäkringskassan och om handläggares bedömningar av cancersjuka människor. ”Försäkringskassan har fått kritik efter att ha krävt sjuka på datum när de ska dö. Jan Lidbeck är smärtspecialist och läkare och har träffat hundratals svårt sjuka han menar felbedömts av myndigheten.” lyder ingressen till artikeln.
Intervjun med Jan Lidbeck och artikeln är en uppföljning av en kolumn skriven i samma tidning av Hillevi Wahl i februari 2014:

”Försäkringskassan kräver dödsdatum” löd kolumnens rubrik. Texten handlade om Anna, Hillevi Wahls väninna. Svårt sjuk efter cellgifts- och strålningsbehandling hade hon fått samtal från försäkringskassan: ”Dina sjukdagar är slut. Du måste börja jobba.” ”Men jag klarar inte av att jobba. Mitt läkarintyg …” ”Det gills inte om du inte har ett dödsdatum.”

I slutet av kolumnen skriver Wahl:
”Men Anna är tyvärr inte ensam. Flera av de vänner hon lärt känna under sin behandling har fått samma besked….En väninna har fått sälja bilen. En annan har fått sälja huset. Många tvingas jobba fast de ständigt kräks och har svår migrän. En kvinna hade en hjärntumör. Efter ett år tvingade Försäkringskassan ut henne i arbetslivet, trots att hon vädjade och bad, hon orkade inte, hon var inte frisk. Men Försäkringskassan lyssnade inte. Hon dog två veckor senare – och efterlämnade en liten dotter.
Jag vet inte om Försäkringskassan gör detta med regeringens goda minne, eller om handläggarna tolkar regelverket som fan läser Bibeln…”

Ur Det sovande folket: (önskvärd egenskap hos medborgarna) Självständighet – medborgare som inte överlåter åt staten eller andra politiska nivåer att klara deras försörjning eller garantera deras välbefinnande.” s 92

I Aftonbladet oktober 2013 skriver Bosse Löthén, författare och musiker, arbetslös med problem med ekonomi och sjukdom, en debattartikel. ”Sjukskrivningen är inget problem…Men sjukpenningsreglerna gör att jag inte kommer att få ersättning till en början, och knappt något sen heller. Jag hör av mig till socialtjänsten … Socialsekreteraren upplyser mig om att jag ligger över normen för att att vara berättigad hjälp. För att min mamma lånat mig pengar, och för att pengarna på nio- och femåringarnas konton räknas som mina. Det har deras mormor sparat åt dem. Deras konton har jag varit tvungen att godkänna eftersom jag har delad vårdnad. Hur skulle det se ut om jag tog pengar som varken jag eller min släkt satt in på banken? Förväntas jag skapa konflikt i den bräcklighet som skilsmässobarn ändå lever i? Min värld rämnar.
– Jag kan ju lika gärna hoppa ut genom fönstret här och nu, säger jag, mitt liv är ju omöjligt.
– Hur du väljer att göra med ditt liv är inte mitt problem. Om du har psykiska problem tycker jag att du ska höra av dig till psykakuten.”
Säger socialsekreteraren.

Ur Det sovande folket: ”Det framtida medborgarskapet måste uppmuntra till självständighet gentemot staten och det måste klart uttalas att andelen svenskar som för sin försörjning är beroende av direkta bidrag och indirekta subventioner skall minskas från år till år.” s 6

Läkaren Jan Lidbeck, överläkare vid Smärtsektionen på rehabiliteringskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund, intervjuad i Metro i artikeln nämnd ovan, har länge varit upprörd över hur smärtpatienter behandlas, i sjukvården och av Försäkringskassan. Så upprörd att han skrivit en bok, en thriller med magiska inslag.

”Shamanens sång om en oundviklig människa” heter boken, som gavs ut på Arconia 2011. Lidbeck skriver själv: ”Shamanens sång är ett samhällsmedicinskt drama, en medicinsk thriller med satiriska inslag. Berättelsen grundar sig på verkliga skeenden vilka jag som läkare levt med under två decennier och som kulminerat under senare år.”
Huvdpersoner är Martin Lehman, hjärtläkare som tar en en u-landstjänst i Afrika, hans dotter Johanna som hemma i Sverige drabbas av whiplashskadan och om hur hon förudmjukas inom sjukvården, får sin sjukpenning indragen och till slut bryter samman.

”Det pågår ett krig mellan läkare, de sjuka och Försäkringskassan. I det hårdnande samhällsklimatet inbjuds till ensidiga tolkningar av komplexa medicinska verkligheter. Offren i detta krig är de sjuka, läkare och vår tro på ett humant samhälle”.

Ur Det sovande folket: ”Många verkar leva helt utan tydliga levnadsregler….De lyssnar inte på några auktoriteter. De uppträder helt enkelt som döva kravmaskiner. Denna grupp växer i välfärdsstatens skugga i mycket snabb takt.”ss106-107

”Det sovande folket” gavs ut 1993 då Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister sedan 2006, var ordförande för MUF. Boken har länge varit svår att få tag på. I somras gjorde Nationalscen en nyutgåva i ett antal exemplar som delats ut till bibliotek runt om i Sverige. Ett av exemplaren finns på Uppsala stadsbibliotek. Det är intressant läsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *