”Häxor” och svensk rättvisa

Om påskkäringar, häxor och albinos skrev jag 17 mars. Där nämns också att det även i Sverige förekommit att flickebarn hållits för häxor, och därför utsatts för misshandel av olika former av sina anhöriga.

I ett fall frikände tingsrätten de som ägnat sig åt utdrivning av onda andar med hjälp av dekokter och kroppsbestraffningar av olika slag.
Domen överklagades, och hovrätten har nu avkunnat en fällande dom.
TT skrev om domen, den har publicerats bland annat i UNT, och jag kopierar in hela texten nedan:

”Publicerad: 2013-05-14 16:02, senaste uppdaterad: 2013-05-14 16:05

Andeutdrivning var grov misshandel

Först friades föräldraparet som ansåg att deras tolvåriga flicka var en häxa. Nu dömer hovrätten dem och en pastor till flera års fängelse för övergrepp i det uppmärksammade andeutdrivningsfallet.

-Jag är mycket nöjd med domen som är utförlig, välskriven och välmotiverad, säger kammaråklagare Daniel Larson i en kommentar.

När Hovrätten för västra Sverige avkunnade domen på tisdagen gick man tvärt emot beslutet i Borås tingsrätt. Styvmamman och pappan dömdes till fängelse i två och ett halvt år respektive två år och tre månader.

De döms för grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning. Flickan har bland annat berättat att hon bränts med en kniv, låsts in, fått håret avrakat och en kniv upptryckt mot halsen samt utsatts för misshandel i flera dygn då hon bland annat förbjudits att äta.

Dessutom döms en pastor till fängelse i ett år och tre månader för olaga frihetsberövande, misshandel och medhjälp till ofredande. En annan åtalad pastor frias.

-Jag kan konstatera att hovrätten har tagit fasta på flickans berättelse och anser att den är mycket trovärdig. Vidare att det finns stark stödbevisning. Domstolen anser också att de dömda har haft uppsåt, trots att de haft en stark religiös övertygelse som skäl för sitt handlande. Jag delar den uppfattningen, säger Daniel Larson.

Pappans advokat Jan Elgmark anser att flickans uppgifter inte är tillräckliga.

-Jag tycker att tingsrättens dom är korrekt och att hovrättens sätt att se på bevisningen är felaktig. Det finns ingen teknisk bevisning för den grova misshandeln, säger han till TT.

Michael Marlow, som forskar om andeutdrivning vid Åbo akademi, menar att fenomenet uppstår genom en mix av olika traditioner. I det här fallet blandas kristendom med trostraditioner från Kongo-Kinshasa, varifrån föräldrarna emigrerat. Där är det ett stort problem att barn anklagas för att vara häxor, enligt honom.

-Det är ett klassiskt modernt fenomen som inträffar lite här och där i brytpunkter. Det var säkert samma sak i Sverige när landet kristnades och man omtolkade vikingaseder. Då blir det konstiga varianter.

TT: Hur vanligt är det i Sverige i dag?

-Olika typer av utdrivningar förekommer. Men att det görs med våld och mot barn är ytterst sällsynt.

Av: TT”

”Att det görs med våld och mot barn är ytterst sällsynt” säger Michael Marlow. Det är förhoppningsvis sant, i Sverige. Att det är annorlunda i andra länder går det att hitta information om. Bland annat i mitt blogginlägg 17 mars. Tack TT, för referatet av domen och kommentarerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *