Rätten att ligga

Tjejer uthängda som slampor på nätet, ungdomsbråk i Göteborg. Ojoj, vad ska man göra, åt bråkiga ungdomar och åt nätet? Debattvågorna gick höga då före jul, om nätmobbning, -mobbar, facebook och instagram.

Om Göteborg skrev Anna Laestadius Larsson en synnerligen tänkvärd kolumn i SvD 28 december. ”Det är inget fel att vara orre” löd rubriken, och sedan får vi veta att ”orre”, som tjejer utpekats som, enligt Slangopedia betyder lättfotad, lösaktig, och kan härledas från turkiskans ”orospu” som betyder prostituerad. Läs kolumnen:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/det-ar-inget-fel-att-vara-orre_7784256.svd

Trots länken tillåter jag mig att citera ALL:

”Ungdomarna verkar inte ifrågasätta själva tanken att det är dåligt att vara en orre. De tågade till försvar för de baktalades heder. I ett mer jämställt samhälle hade de i stället försvarat alla tjejers rätt att klä sig, vara som och ligga med vem de vill, när de vill.”

Ja, eller hur!

Kanske hade andra som skrev om Göteborgsbråken tänkt samma tanke som Anna Laestadius Larsson, men åtminstone jag hade inte sett den i skrift tidigare. Jag hade för övrigt inte tänkt så heller – och jag är innerligt tacksam för att ALL tänkte åt mig, och skrev ner det i sin sista kolumn i SvD.

En som tänkt själv är Annika N Lindqvist. Hon har skrivit en kolumn hon också, i Värmlands Folkblad redan i april 2011, då apropå en svenska som blivit våldtagen av en grekisk man under sin semester, och därefter blivit åtalad för falsk tillvitelse. En för grekiskt rättsväsende alltigenom skämmig historia som Annika redogör för. Läs kolumnen:

http://www.vf.se/kronikor/lindqvist/varfor-skulle-vi-skammas

”Än är det långt kvar innan vi kvinnor självklart har rätt till vår egen sexualitet, här som i Grekland. Rätt att säga ja, rätt att säga nej och rätt att själva ta initiativet utan att vänta tills någon behagar fråga.” Skriver Annika N Lindqvist i sin kolumn, och ja, så rätt hon har, och så rätt Anna Laestadius Larsson har.

Om inte vi står på oss, gör någon annan det.

Och det finns mer att läsa i ämnet, väl så tänkvärt:

Att ligga begränsat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *