GAP-dammarna i Amnesty Press

Dammar påverkar vatten, mark och länder, Turkiets gigantiska dammprojekt GAP påverkar mer än många andra eftersom det är där i sydöstra Turkiet som Eufrat och Tigris rinner upp.
Läs Bitte Hamargrens långa reportage med Stefan Bladhs bilder i Amnesty Press:
http://www.amnestypress.se/artiklar/reportage/25848/turkiet-dranker-edens-lustgard/

Hammargren tar inte upp eventuella konsekvenser av dammar och om de kan ha medverkat till torka och vattenbrist i Syrien och indirekt då påverkat upproret mot Assad. Det var den undran jag hade i mitt blogginlägg i oktober 2013.
https://lottasallehanda.wordpress.com/2013/10/09/spelar-turkiets-gap-dammar-nagon-roll/

Att dammarna och den kontroll av vattentillgången nedströms som de ger nämns i andra reportage. Se till exempel
http://www.globalis.se/Satellitbilder/Dammbyggnad-Atatuerkdammen
och
http://www.nytimes.com/2009/07/14/world/middleeast/14euphrates.html?_r=4

Landguiden, Utrikespolitiska institutet, skriver om GAP:
”1989 vidgades GAP till att bli vad turkarna då beskrev som världens största regionala utvecklingsprojekt. GAP har dock fått svidande kritik för att hota miljö och kulturvärden i sydöst, där arkeologiska lämningar riskerar att dränkas. Många bedömare har påpekat att nästan hela den befolkning som påverkas av projekten, och som tvingas flytta till troligen sämre jordbruksmarker, är kurder och att detta är orsaken till att GAP drivs vidare trots protesterna.

Enligt de ursprungliga planerna skulle 19 vattenkraftverk och 22 dammanläggningar ha stått klara 2005, men vid millennieskiftet var projektet inte ens halvfärdigt. Redan 2002 utvanns dock omkring 70 procent av den elenergi som GAP var tänkt att ge. I maj 2008 lade premiärminister Erdoğan fram en plan för nya miljardsatsningar på GAP. Syftet sades vara att under de kommande fem åren skapa arbeten och höja välfärden i sydöst samt slå undan benen för ”terrorister” (läs: PKK).”

Även om GAP inte påverkade situationen i Syrien och upproret där så har dammanläggningarna stor påverkan på hela regionen, befolkning och utkomstmöjligheter. Det är inget som gör framtidsutsikterna ljusare för befolkningar som flyr, inom och bortom sina landgränser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *