”Socialismen ger toalettproblem” lyder en rubrik i SvD 25 maj. Problemen är papper.
Kapitalismen ger också toalettproblem kan jag berätta. Problemen är frånvaron av toaletter.
Det är Thomas Gür som i en kolumn på ledarsidan i SvD 25 maj 2013 skriver att det är svårt att få tag på toalettpapper i Venezuela. Det var problem i Sovjetunionen också framgår det, liksom att det var ett återkommande tema i samtida journalistik och litteratur.
Och visst vore det ett problem om det inte funnes toalettpapper att köpa i affärerna. Toapapper i olika mjukhetsgrad, olika många skikt, olika mönster och färger och kanske också miljömärkta.
På utedasset hemma på gården lärde vi oss skrynkla blad ur gamla telefonkataloger mjuka, det fungerade det också. Fast sämre, det ska erkännas. Och nu finns det ju knappt telefonkataloger att få tag på, heller. Att försöka skrynkla tidens glassiga magasin mjuka skulle säkerligen kräva ännu mera tid och kraft.
Ett annat problem i stora delar av världen, mestadels kapitalistiska, eller åtminstone demokratiska enligt gängse bedömningar, är bristen på toaletter.
Toaletter är något som biståndsorganisationer bidrar till att bygga i samhällen och byar i länder där organisationer med intresse för människors vardag verkar. Det är en av de bekvämligheter som bidrar till hälsa och ekonomiska framgångar.
De kan också bidra till säkerhet. Inte minst för kvinnor som slipper utsätta sig för att på vägen till eller från avskilda platser där de kan förrätta sina behov, bli överfallna och våldtagna.
Just säkerheten för kvinnor vid hygienavdelningar är något som speciellt poängteras när flyktingläger etableras.
Så bäste Thomas Gür, visst vore det bättre om det fanns toalettpapper att köpa i Caracas. Men ännu bättre vore det om det fanns toaletter för alla hushåll, i alla länder, oberoende av om de är ”socialistiska” eller ”kapitalistiska”.
För den som vill läsa om toalettproblem finns en artikel i Göra skillnad, Svenska kyrkans informationsblad nr 2/2013, där skillnaden mellan att ha en toalett invid hemmet och att inte ha det, görs väldigt klart.
Om toalettproblem i Indien finns en artikel i UNT 26 maj 2013, text Julia Wiraeus, foto Romana Manpreet. Rubrik ”Järnvägsnätet är Indiens största toalett”.
Sug på den, alla klagande tågpendlare!