Minns någon Artyom, 7 år?

I april 2010 blev Artyom en världsnyhet sedan hans amerikanska adoptivmor satt honom på ett plan till Ryssland med en lapp om halsen där det stod att hon ville att adoptionen skulle upphävas?

Världen upprördes, ryske utrikesministern Lavrov ville sätta stopp för amerikaners adoptioner av ryska barn. Enligt uppgift i Aftonbladet inte bara på grund av behandlingen av Artyom, utan också därför att tre ryska barn dött hos sina amerikanska adoptivfamiljer. Om uppgiften stämmer, och vad som i så fall orsakade barnens död vet jag inte.

Men amerikaners adoption av ryska barn har varit ifrågasatt långt innan det beslut som nu tagits att stoppa adoptionerna.

Det kan vara värt att komma ihåg nu när Putin, alltid Putin, undertecknat lagen som faktiskt stoppar adoptionerna till USA. Att det amerikanska beslutet om stopp för ryssar som haft med den otillständiga, för att uttrycka det milt, behandlingen av advokat Magnitskij har med det ryska adoptionsbeslutet att göra, är mer än sannolikt. Men amerikanska adoptioner har alltså ifrågasatts tidigare.

Enligt Expressen i juli 2010 placerades Artyom på ett barnhem utanför Moskva efter att ha återhämtat sig efter flygresan på ett sjukhus. Han var placerad på barnhem innan han adopterades. Enligt samma artikel beslutade en domstol i Tennessee att adoptivmamman skulle betala underhåll för Artyom, sammanlagt drygt en miljon kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *